Gabion – plot, který nemá konkurenta 


Gabion je drátěná konstrukce, složená z ocelových prutů, smontovaná do tvaru kostky nebo kvádru. Využívá se pro stavbu moderních plotů, kvalitních opěrných zdí a pro různé dekorační nebo funkční úpravy zahrad. Známe 3 typy gabionůgabionové koše, gabionové ploty Premium, gabionové ploty Praktik.

Jaké gabiony známe?


oplocení z gabionových košů

Gabionové koše

  • specifikace: nadčasový plot poskládaný z gabionových košů bez nutnosti betonovat
  • použití: vhodné jako opěrná zeď, oplocení domu, pro dekorační úpravy zahrady
  • montáž: zeď/plot z gabionových košů nepotřebuje betonový základ
  • cena: nejlevnější typ gabionů
  • životnost: více než 50 let
  • parametry: tloušťka 30 - 50 - 100 cm, výška neomezená, délka neomezená
  • materiál: Galfan (95% Zn + 5% Al) 350 g / 1 m2
  • barva: zinek

* lze kombinovat s výdřevou (dřevěná výplň plotu), gabionovou sítí, kovovým panelem, živým plotem…

gabionové ploty Premium

Gabionové ploty Premium

  • specifikace: luxusní oplocení domu vyrobené přesně na míru zákazníkovi bez viditelných sloupků
  • použití: vhodné jako oplocení domu, pro dekorační úpravy zahrady
  • montáž: při montáži gabionového plotu Premium je třeba vybetonovat do země jámy pro sloupky
  • cena: vyšší cenová třída gabionů
  • životnost: více než 50 let
  • parametry: tloušťka 20 - 30 - 40 cm, výška 40 - 240 cm, délka neomezená
  • povrchová úprava: zinek
  • barva: zinek/antracit/zelená/jakákoli ze vzorníku RAL

* lze kombinovat s výdřevou, 2D plotovým panelem, kovovým panelem, živým plotem, gabionovým sloupkem a zídkou…

gabionové ploty Praktik

Gabionové ploty Praktik

  • specifikace: moderní plot z 250 cm dlouhých plotových panelů s viditelnými moderními sloupky
  • použití: vhodné jako oplocení domu, pro dekorační úpravy zahrad
  • montáž: při montáži gabionového plotu Praktik je třeba vybetonovat do země jámy pro sloupky
  • cena: střední cenová třída gabionového plotu
  • životnost: více než 50 let
  • parametry: tloušťka 19 cm, výška 43 - 203 cm, délka neomezená
  • povrchová úprava: zinek
  • barva: zinek/antracit/zelená/jakákoli ze vzorníku RAL

* lze kombinovat s výdřevou (dřevěná výplň plotu), 2D plotovým panelem, kovovým panelem, živým plotem

Výhody gabionového plotu


Gabiony můžeme postavit jako souvislý moderní plot stejné výšky a tloušťky, nebo zajímavé oplocení domu s různými výškami, tloušťkami a výplněmi. Gabionový plot lze kombinovat s různými prvky jako jsou 2D plotové panely, výdřeva – dřevo, kovové/hliníkové výplně, živý plot a mnoho dalších. Velmi oblíbená je varianta gabionového sloupku s nízkou zídkou, kterou lze také libovolně kombinovat se dřevem nebo jiným materiálem. Dalším plusem je, že přímo do oplocení vám zakomponujeme výřezy na elektroměr, plynoměr případně poštovní schránku nebo osvětlení.

gabionové oplocení
plot z gabionů a dřeva
gabionové oplocení záhrady
oplocení z gabionových košů

S gabiony dokážete sladit dokonale styl vašeho domu – barvu fasády, kamenný obklad, rám oken – s barvou samotného oplocení. Gabionový plot nabízí možnost si vybrat:

  • a) barvu konstrukce (antracit, zinek, hnědá, zelená…)
  • b) barvu kamene (bílá, hnědá, šedá, černá…).

Vše o výběru kamene do gabionů naleznete zde.

moderní plot
gabion před domem
gabionový plot zinek
gabionová zeď

Gabion se skládá ze dvou nesmrtelných stavebních materiálů – ocel a kámen – díky čemuž jeho životnost dosahuje minimálně 50 let (běžně 100 let). Dráty, které používáme při výrobě svařovaných gabionových sítí a košů byly testovány ve vysoce náročných korozních testech a jejich kvalita je potvrzena TSUS (Technický a zkušební ústav stavební).

Více o certifikátech a kvalitě našich gabionů naleznete zde.

gabionové oplocení 2
plot z gabionů a dřeva 2
gabionové oplocení záhrady 2
oplocení z gabionových košů 2

Gabionový plot se postará sám o sebe. Na rozdíl od tradičních kamenných plotů vám gabion neopadá, neodlepí se z něj kámen a ani nepopraská vlivem mrazu. Nikdy ho nebudete muset natírat, lakovat, brousit či ošetřovat, jak to bývá u dřevěných plotů, a nevytvoří se na něm plíseň ani fleky, jako u plotů z betonových tvárnic.

Ze všech plotových systémů (betonový plot, dřevěný plot, hliníkový plot…) vám gabionový plot poskytne nejlepší protihlukovou a protivětrnou zábranu. Pokud bydlíte u rušné cesty, v nížinách, kde hodně fouká, nebo toužíte po opravdovém soukromí, gabiony jsou pro vás ideální řešení. Navíc vám díky své odolnosti a robustnosti výrazně přispějí k bezpečnosti a celkové ochraně pozemku.

vysoká gabionová zeď
oporná zeď z gabioných košů
oplocení pozemku

Montáž gabionů je nenáročná a rychlá. Realizace plotu z gabionových košů se provádí suchým procesem, bez nutnosti betonování a je tedy možná celoročně. Jelikož se jedná o stavebnicový systém za použití spojovacího materiálu, který je součástí oplocení, postačí vám i základní stavební znalosti.

Vše o montáži gabionů naleznete zde.

Gabiony jsou výborně recyklovatelné, mají nadčasový design a přírodní vzhled. Ale není to jen o estetičnosti. Je dokázáno, že plot z betonu zatěžuje životní prostředí o 80 % více než plot z gabionů. Díky tomuto ekologickému charakteru je možné gabiony použít také v chráněné krajinné oblasti a Národních parcích.

stylový kamenný plot
plot šetrný k přírodě
plot zapadajíci do přírody

“Proč říkám ANO pro gabion?” – recenze zákaznice Eriky


Jsem prodejcem ve firmě LEMON trade, s.r.o. a ANO, prodávám gabionové oplocení. To však neznamená, že musím mít gabiony i ve vlastním dvoře. 😊 Já je tam ale mám a řeknu vám, proč jsem se takhle rozhodla.

Náš plot se nachází cca 1,5 m od hlavní silnice. Na plot se nám dostane vše, co se na cestě nachází: voda, sníh, kamínky, sůl… Nezbývalo nám nic jiného, než permanentně ploty ošetřovat, renovovat, což bylo časově i finančně náročné. V dnešní době, kdy mají lidé málo času věnovat se rodině, jsme chtěli volný čas využít jinak než prací kolem plotu.

Z vlastní zkušenosti mohu porovnat 4 typy oplocení:

  • Dřevěný plot: neustálé lakování, broušení, ošetřování, vyměňování prohnilých desek, hniloba, plíseň… plot naprosto nevhodný k hlavní cestě. I přes údržbu, dřevěný plot nevypadal ani zdaleka podle našich představ.
  • Betonový plot z DT tvárnic: blízko hlavní silnice s velkými otřesy od kamionů určitě ne! Po krátké době začal praskat, a tak jsme ho obložili okrasným kamenem. Okrasný kámen začal pod vlivem solení na hlavních cestách opadávat a lámat se.
  • Betonový plot: i s tímto plotem máme také své nepříjemné zkušenosti. Plot ztratil už po dvou letech svoji původní barvu, obrostl mechem a vlivem prostředí se na něm vytvořily skvrny (jako plíseň), kterých se už nikdy nezbavíte.
  • GABIONOVÝ PLOT: po našich předchozích zkušenostech jsme se rozhodli oplotit pozemek gabionovým plotem. Funkční, estetický plot, který nepotřebuje ošetřování ani žádnou údržbu. I přesto, že je pouhých 1,5 m od hlavní silnice, má i po několika letech stále stejný vzhled a tvar. Z gabionů máme ve dvoře udělanou i opěrnou zídku a vyvýšený záhon. Kladné odezvy od našich známých nás jen utvrzují v tom, že jsme učinili dobré rozhodnutí.

Většinu zákazníků odrazuje od gabionů cena. Samozřejmě, jsou trochu dražší, ale za kvalitu a životnost se přece platí. Dobrou zprávou je, že poskytujeme až 3 cenové kategorie gabionů, takže si vyberou i ti, co si nemohou dovolit utratit více než mají rozpočet. Z vlastní zkušenosti vím, že v konečném důsledku, z dlouhodobého hlediska vás gabionový plot bude stát mnohem méně než kterýkoli jiný plotový systém, jelikož jej jednou postavíte a nebudete ho muset každé 3 roky měnit, udržovat, a hlavně i díky své životnosti cca 50 let. A na ceně se dokážeme přece vždy dohodnout! 😊

prodejce Erika

08:00 – 16:00

Erika Matysová 
Objednávky a prodej

[email protected]

+420 723 090 974

 

© 2024 GabionyLemon.cz | Umisťování obsahu na jiné stránky, jeho rozšiřování tiskem a jinými médii podléhá autorským právům a je možné pouze s písemným souhlasem firmy LEMON trade s.r.o.

Vytvořilo FúúDobre

Bezpečná platba

Visa, Maestro, MasterCard, Google Trusted Store